21 december 2022

“De mooiste baan die we ooit hebben gehad!”

“Goedemorgen Monique en Chris!” horen we in onze huiskamer. “We zijn er weer!” Dit horen we sinds een jaar elke woensdag in de Mini-Stadsfoyer. De jongens van Frion halen rond 9.30 uur hun jassen en gereedschap op.

“De mooiste baan die we ooit hebben gehad!”

De werkjassen gaan aan en vol enthousiasme gaan de zes mannen en hun begeleidster aan de slag om in het winkelcentrum het zwerfafval op te ruimen.

Om half 11 is het tijd voor koffie, wordt gevraagd of er nog koeken zijn en schuiven we samen aan de grote tafel voor de pauze. Mooi moment om de mannen eens te vragen hoe zij hun werk ervaren. “We krijgen best veel complimentjes! Een oudere meneer zei tegen ons dat we goed bezig zijn. En ze zeggen dat het netjes is, dat het fijn is dat we er zijn. Dat vinden we leuk om te horen!”

Soms vinden de jongens bijzondere dingen tijdens het opruimen. Elke keer wordt er uitgebreid over verteld. We vragen de jongens wat het gekste is dat ze gevonden hebben. “Een emmer vol met frituurvet. Een gestolen tas lag in de bosjes, toen hebben we de politie gebeld. We hebben ook een keer slippers, een helm, jas en een kussen gevonden.”

Wat vinden de jongens nou het leukste om te doen?

“Het werken in de buitenlucht! Het is ook heel leuk om een praatje te maken met mensen en om papier te prikken. We krijgen trouwens ook best veel van de winkeliers van het winkelcentrum! We hebben een keer kibbeling van Dorado’s visspecialiteiten gekregen en kaasstengels van Bakker Bart.”

Het afgelopen jaar zijn de jongens bezig geweest met het opruimen van de Wade en hebben ze hun werkzaamheden uitgebreid naar de parkeergarage en het Twistvlietpark. Maar wat zouden ze nog meer willen doen?

“We zouden het best leuk vinden om mensen te helpen. Bijvoorbeeld bij het oversteken of met boodschappen inpakken. De prullenbakken schoonmaken of met een hogedrukspuitreiniger de kauwgom van de straat af spuiten, lijkt me ook heel leuk!”

Het is een mooie samenwerking tussen Frion, winkeliersvereniging Winkelcentrum Stadshagen en Stadsmakers. Alle betrokken zijn zo tevreden, dat we samen kijken naar de mogelijkheid om de werkzaamheden en de grootte van de groep uit te breiden. De toekomstige partijen van de Stadsfoyer worden hier ook bij betrokken.

Het allerbelangrijkste: de jongens van Frion vinden dit de mooiste baan die ze ooit hebben gehad! Ze komen elke week met veel plezier naar de Mini-Stadsfoyer!