18 juli 2024

Nieuwsupdate juli 2024

Goed nieuws! Het bestemmingsplan is definitief vastgesteld. Dat betekent dat we weer dichter zijn bij de uitbreiding van het winkelcentrum in Stadshagen. In deze nieuwsbrief lees je, onder andere, meer over de voorlopige planning en de bijeenkomst met de Klankbordgroep.

Nieuwsupdate juli 2024

Definitief bestemmingsplan

In 2022 hadden inwoners en bedrijven de gelegenheid om zienswijzen in te dienen over het voorgenomen plan van de gemeente voor de uitbreiding van het winkelcentrum. De gemeente heeft in de periode daarna de zienswijzen behandeld en de gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld. Vervolgens is er beroep aangetekend bij de Raad van State. Goed nieuws: afgelopen juni heeft de Raad van State de gemeente Zwolle in het gelijk gesteld over het bestemmingsplan.

Definitief bestemmingsplan

bestemmingsplan uitkomst en vervolg

Dat betekent dat het bestemmingsplan definitief is vastgesteld en we weer een stap dichter bij de uitbreiding van het winkelcentrum zijn. De komende tijd wordt gewerkt aan de aanvraag van de omgevingsvergunning. Deze wordt in het najaar door ons bij de gemeente ingediend. Voordat de inspraaktermijn van deze vergunning verloopt, organiseren wij een inloopbijeenkomst, waar je te zijner tijd voor wordt uitgenodigd. Zodra de omgevingsvergunning is verleend, weten we zeker dat we kunnen bouwen. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer over de verwachte planning.

Afbeelding 2

Planning

Op bovenstaande afbeelding staat de voorlopige planning. Op dit moment zijn we druk bezig met de volgende stappen richting de start van de realisatie, zoals het aanvragen van de omgevingsvergunning. Dit alles zorgt ervoor dat we spreken over een voorlopige planning.

Zoals de planning nu lijkt, begint de gemeente Zwolle in het voorjaar van 2025 met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van kabels en leidingen en het bouwrijp maken van de grond. Op het moment dat de gemeente de grond aan ons overdraagt,  beginnen wij met de bouw. Dit is, naar verwachting, in het najaar van 2025. Ook worden dan de koopappartementen te koop gezet. Sta je ingeschreven als belangstellende voor een appartement? Dan ontvang je te zijner tijd informatie over de verkoop. Sta je nog niet ingeschreven, maar heb je wel belangstelling? Ga dan naar www.hartvanstadshagen.nl/ en schrijf je in.

In de volgende nieuwsbrief laten we je zien hoe de bouw er in fases uitziet.

BouwApp

In de aanloop naar en tijdens de bouw willen we jullie natuurlijk goed op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Daarom hebben we de BouwApp. In deze app vind je makkelijk informatie over de uitbreiding van het winkelcentrum, zoals belangrijke updates, aankondigingen over afsluitingen, omleidingen en alternatieve routes. Ook kun je zien hoe het project vordert. Zo weet je altijd wat er gebeurt. Daarnaast kun je in de app je vragen stellen. De komende tijd vind je af en toe al een update in de app. Voor en tijdens de bouw vind je hier steeds meer relevante informatie. Deze app bevat alleen informatie over de bouw van de uitbreiding van het winkelcentrum. Heb je vragen over het huidige winkelcentrum of over andere nieuwbouwprojecten in Stadshagen in het algemeen? Dan kun je terecht bij de gemeente Zwolle via: stadshagen@zwolle.nl.

BouwApp
Naamloos (1)

Klankbordgroep praat mee over het BLVC-plan

In de vorige nieuwsbrief vertelden we dat we bezig waren met het opstellen van een plan voor de voorbereidingsperiode en bouwperiode, het zogenaamde BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie). In dit plan staat hoe wij tijdens de voorbereidende werkzaamheden en de daadwerkelijke bouw van de uitbreiding omgaan met de bereikbaarheid van het winkelcentrum en de veiligheid voor de omgeving. Ook staat in het plan welke maatregelen wij nemen om het voor de omgeving van de bouw leefbaar te houden. Verder gaat het in het plan over hoe we de omgeving op de hoogte houden van allerlei nieuwtjes en weetjes, bijvoorbeeld over de planning en bereikbaarheid van het winkelcentrum en hoe jullie vragen aan ons kunnen stellen.

Klankbordgroep praat mee over het BLVC-plan

vervolg BLVC-plan

Dit plan hebben we getoetst bij onze stakeholders. Deze stakeholders zijn vertegenwoordigd in een klankbordgroep waaraan we ook in het verleden onze plannen hebben getoetst. Deze bijeenkomsten noemen wij de Ontmoetingsplaats, want zo’n bijeenkomst is meer dan alleen maar informatie verstrekken en ophalen. Het is een moment van elkaar weer ontmoeten, kijken hoe het met iedereen is en bespreken waar mensen zorgen en ideeën over hebben.

Op 4 juli kwamen bewoners van zo’n 20 adressen rondom het winkelcentrum bij Bistro de Stadshoeve. Daar hebben we eerst laten zien hoe een grote bouw als de uitbreiding van het winkelcentrum er in de tijd uitziet. Ook hebben we ze meegenomen in hoe de verschillende routes voor fietsers, voetgangers, auto- en expeditieverkeer lopen.

Daarna gingen de aanwezigen in twee groepen uiteen: op die manier konden ze hun ideeën aan ons doorgeven en was er genoeg ruimte voor vragen. Hoewel er kritische vragen werden gesteld over onder andere de aan- en afvoer van materialen en over hoe het huidige winkelcentrum wordt bevoorraad tijdens de bouw, kunnen mensen ook niet wachten tot we beginnen met de bouw.

Overigens hadden we eerder die middag ook met een aantal winkeliers gesproken. Hoewel zij erg blij zijn met de uitbreiding van het winkelcentrum, hebben ze ook zorgen. Zorgen over bijvoorbeeld de bevoorrading van hun winkel en of mensen nog wel hun boodschappen bij hen komen doen. Terechte zorgen die wij niet helemaal weg kunnen nemen, maar wel met ze kunnen bespreken. We hebben laten zien welke maatregelen wij treffen om het winkelcentrum zo goed mogelijk voor iedereen toegankelijk te houden.

De maatregelen voor de tijdelijke routes voor fietsers, voetgangers, parkeren, expeditieverkeer en voor de toegankelijkheid van het huidige winkelcentrum tijdens de bouw, willen wij uiteraard ook aan jullie laten zien. Daarom organiseren we – naar verwachting in het najaar van 2024 - een algemene inloopbijeenkomst. Wanneer we meer weten over de datum, tijd en locatie, komen we hiermee bij jullie terug.

Forse bouw op een relatief kleine plek

Als de bouw over een paar jaar klaar is, staat er een prachtig winkelcentrum met allerlei voorzieningen. Een plek waar je winkelt, woont, de kinderen naar de opvang brengt, ontspant, naar de bibliotheek gaat en een kop koffie met jouw buren drinkt. Voordat het zover is, hebben we eerst de bouwperiode nog. Deze duurt naar verwachting ongeveer drie jaar. Daar lees je hieronder in de planning meer over. Wij bouwen veel massa op een relatief kleine plek. Dat wil zeggen dat er op een klein stuk grond veel gebouwd wordt en veel gebeurt, en dat ook nog eens midden in een woonwijk. Dat betekent vanaf de start van de voorbereidende werkzaamheden tot aan de oplevering: reuring in de wijk. Voor de één een periode om naar uit te kijken en een ander ziet er tegenop. Toch is het één afhankelijk van het ander: om een bruisend (winkel)hart van Stadshagen te realiseren, moet er eerst gebouwd worden.

Forse bouw op een relatief kleine plek

vervolg forse bouw op een kleine plek

Naar aanleiding van gesprekken met onze stakeholders (de winkeliers, klankbordgroep, gemeente, eigenaar huidig winkelcentrum) hebben wij een aantal maatregelen genomen om hinder te minimaliseren. Zo asfalteren wij de rijroutes op onze bouwplaats, dit voorkomt het opwaaien van stof. In plaats van de heipalen de grond in te slaan, draaien we boorpalen in de grond.

Hoewel de omvang van die machine anders doet vermoeden, is het geluid bij deze werkwijze minimaal. Ook parkeren onze bouwvakkers de busjes een stuk verderop en lopen zij elke dag naar de bouwplaats. Wij sluiten de bouwplaats goed af met bouwhekken en zorgen dat de bezoekers aan het winkelcentrum en appartementen veilig hun weg kunnen vinden tijdens de bouw. Dit doen we door bijvoorbeeld de looproutes van het (bouw)verkeer af te scheiden. En als er een bouwkraan moet draaien over een deel van het winkelcentrum waar voorbijgangers komen, staan onze medewerkers klaar om hen veilig van de ene naar de andere plek te begeleiden. Onze medewerkers gaan met deze plek om alsof het hun eigen (t)huis is. 

Terugkoppeling logistiek onderzoek

In het voorjaar heeft het bedrijf Sweco – in opdracht van ons en de gemeente Zwolle –onderzoek gedaan naar de bevoorrading van het winkelcentrum, met het oog op de uitbreiding en de toekomst. Denk hierbij aan bevoorrading van de diverse winkels in het winkelcentrum, post- en pakketdiensten en afvaldiensten. Voor dit onderzoek hebben we jullie om input gevraagd via een enquête. Op dit moment wordt – met alle waardevolle input – gewerkt aan een plan, zodat de bevoorrading ook in de toekomst veilig en efficiënt kan plaats vinden. We hopen na de zomer de resultaten te kunnen delen

Terugkoppeling logistiek onderzoek

Fijne zomer!

Nog de laatste puntjes afwerken voor de zomer en dan kan de zogenaamde stekker er voor ons ook even uit. Wij laden ons zelf op in de eerste drie weken van augustus en zijn eind augustus weer aan het werk. Wij wensen jullie een fijne zomer en hopelijk zien we elkaar in het najaar bij de inloopbijeenkomst.

Fijne zomer!

Heb je vragen?

Stel deze dan via de BouwApp of via het mailadres stadsmakers@hartvanstadshagen.nl. In de maand augustus reageren wij niet op vragen in verband met onze vakanties.